copyright foto's en filmpjes: greta verduin                                               


glas-in-lood kunst in de vide

ontwerp en uitvoering: glaskunstenaar Jan van Koningsveld (Glassart)


Het begint allemaal met een ontwerp. 

In dit geval wist de opdrachtgever wl wat-ie wilde: een glas-in-lood glasobjekt in de hoge vide. Aan n kant zit een groot, hoog raam waar het (zon)licht door naar binnen valt, aan de tegenovergestelde kant een hoge lemen muur. Tussen deze 2 muren moest ook een verbinding komen, in glas-in-lood, maar niet te druk in kleur.....de lemen muren hebben al kleur: beige en blauw.

Aan glaskunstenaar Jan van Koningsveld de taak om de situatie ter plekke te bekijken en een ontwerp te maken, rekening houdend met de lichtinval n natuurlijk het interieur!  Hieronder zie je zijn schetsen in zijn zo kenmerkende 'handschrift' en voorzien van hl veel cijfertjes ivm de maatvoering...... in het kader van, zoals hijzelf zegt: 'meten is weten!'

 

Ook zijn er al kleurtjes meegenomen in zijn ontwerp, uitgaande van de wensen van de klant. 

Bij instemming worden er samen stukken glas uitgezocht (er zijn heel veel verschillende soorten, sommigen lijken wel schilderijen op zich) die dan later ook daadwerkelijk gebruikt gaan worden in het objekt.

 

 

 

Daarna wordt de kleine tekening uitvergroot  -op ware grootte-  en op carbon gezet, waarna dat weer voorzichtig wordt verwijderd.

 

 

 

 

 

En vervolgens uitgehangen om te kijken naar het effekt.....

 

 

 

 

 

                                       Maar het gaat natuurlijk niet allemaal in n dag....dat is duidelijk!!! (zoals Jan al zei: 'meten is weten'...)

 

En na een maand is het weer tijd om foto's te maken want: de eerste stukken glas-in-lood zijn te bekijken! 

Het is gelukkig zonnig weer, dus je krijgt zo een goede indruk.

 

 

 

Wat er allemaal aan vooraf ging....is gewoon hard doorwerken; ook maakte Jan van Koningsveld zelf de 'afstandhoudertjes'... (ik maakte nog de  opmerking dat je die toch ook kon kopen bij een doe-het-zelf zaak...maar dat klopte dus voor geen meter ;-) ...want Jan had bedacht dat het mooi zou zijn als er licht achter dat glas-in-lood zou komen. Op sommige plekken zou dat anders 'gewoon' tegen de muur aankomen en ja, dan komt glas-in-lood niet tot zijn recht.....en die 'afstandhoudertjes' moesten dus helemaal op maat gemaakt worden, aangepast aan zijn ontwerp, waar het lood zat, enz.  Dus er komen nu allemaal mini-ledjes chter het glas-in-lood. 

 

 

 

 

H

 

 

 

Hier zie je hoe het glas-in-lood op de ontwerptekening wordt gepast (het lood zit hier al om dit glas heen)

 

 

klik op foto voor filmpje

 

 

Een paar weken later........

 

 

Na een paar weken is er al wat meer te zien en Jan van Koningsveld wil de diverse stukken glas-in-lood gaan uitleggen op de vloer van zijn atelier, zodat je een beetje een idee kunt krijgen hoe het gaat worden. Een btje een idee, hoor....want in werkelijkheid (als het eenmaal zijn bestemming heeft gekregen in de vide) blijkt het vl mooier te zijn dan n al lijkt!

 

 

 

 

 

De werktafel ligt helemaal vol met gekleurd glas, dat voor een groot deel nu al voorzien is van lood.

 

 

 

 

 

En nu even op de vloer uitleggen.....zijn best grote, zware stukken, vandaar dat het in delen wordt opgebouwd van circa 1 meter lengte glas-in-lood.

 

 

 

klik op foto voor filmpje

 

 

 

Glas zit in het lood, maar nu eerst de verlichting!

 

 

Na verloop van enige weken was al het glas voorzien van lood en had Jan van Koningsveld alle bevestigingspunten aangebracht, evenals de  'afhoudertjes' op vooraf bepaalde plaatsen. NB zo'n meter glas-in-lood op deze artistieke manier gemaakt is best zwaar! 

Nu  moeten eerst de voorbereidingen getroffen worden voor de led-verlichting. Op de gladde muren worden eerst stroken plexiglas bevestigd, niet te dun plexiglas want het moet strak en stevig zijn omdat de ledjes daarop worden geplakt. 

Dat klinkt heel eenvoudig maar zo simpel is het niet....

De ledjes zijn echt mini en zitten op dito smalle strookjes, waar je het beschermingsfolie kunt aftrekken om ze te kunnen opplakken. Maar...na circa 10 cm. moet ieder strookje van die leds aan elkaar gesoldeerd worden, zodat de stroom ongehinderd kan doorvloeien....dus kun je nagaan hoeveel, en hoe vaak er gesoldeerd moest worden ;-))  Nadat dat allemaal was gebeurd, moest Jan van Koningsveld even testen of alles werkte.....en op de juiste plaats zat....

 

 

 

 

 

Ook de uitvergrote vormen van het ontwerp heeft Jan van Koningsveld in karton meegenomen. Op deze manier kan hij ter plekke nog bekijken en uitmeten of de ledjes wel op de juiste plek komen. Daarn kan het glas-in-lood pas worden geplaatst (vandaar die kartonnen modellen waar Jan mee in zijn handen staat op de linker-foto; het blijft zoals gezegd 'passen & meten'  n 'steiger-op en steiger-af')

 

 

 

 

 

 

Hier het hoogste gedeelte tegen het dak aan. Jan heeft het zich niet gemakkelijk gemaakt, hij benut zowel het rechte als het schuine gedeelte om daar glas-in-lood te plaatsen. dat is ook speels als de zon er op schijnt ;-)

 

 

 

 

 

 

En als alles goed zit, even testen of de ledjes het doen:ok!

 

 

 

 

De volgende dag gaat Jan van Koningsveld met nog steeds dezelfde energie aan de slag!

 

Het wordt nu steeds mooier en kleurrijker, je ziet het groeien.....hieronder het vertikale stuk glas-in-lood bij het hoge vide-raam.

 

 

 

 

 

Hier zie je hoe logisch en speels het glas van bovenaf overloopt naar het glas in de raamkant: een soort waterval van gekleurd glas!

 

 

 

 

 

 

 

En weer naar beneden en kijken wr en hoe dit stuk glas-in-lood ook alweer gaat komen, en bevestigd gaat worden....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En daarna naar de muur aan de overkant van het vide-raam...

Schroeven + afstandhoudertjes worden nog even aangetipt in de kleur van de muur. Wat heel leuk is, dat je het glas-in-lood zet groeien!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En nu letterlijk: de laatste loodjes!

En het blijft nog steeds 'passen en meten' tot het wordt zoals het ontwerp bedoeld was.....

 

 

 

 

Jan van Koningsveld bekijkt hier duidelijk tevreden het resultaat......

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een prachtige 'poort'  van glas-in-lood-kunst in de vide, waar je zelfs bij somber weer vrolijk van wordt!

Als de zon erop valt, is het een feest van licht, nooit overheersend maar heerlijk om naar te kijken.

En 's avonds, als het donker is, geven de ledjes juist dat diffuse licht waardoor het glas-in-lood ook 's avonds leeft 'in de hoogte' .....

 

Het glas-in-lood kunstwerk in de vide werd gemaakt door glaskunstenaar Jan van Koningsveld uit Almere.  ( Glassart)

 

-----------------------------------------

 

En nu de lichtaansluiting......spannend......

Tenslotte worden de ledjes aangesloten en de aansluitingen onzichtbaar verwerkt in de punt van een hoge kast ;-)  

 

Gelukkig ging technische Willem dat doen want hij is een 'pietje precies' in dit soort dingen. 

Want met alle verlichting in huis, moest er gezorgd worden dat de glas-in-lood-kunst met ledjes apart bediend kan worden! 

De bestaande ledlamp - bovenop de kast -  blijft werkzaam met een eigen afstandsbediening. 

 

Dus....werd er een aan/uit-schakelaar bijna onzichtbaar geplaatst in de boekenkast, zodat de ledverlichting naar wens aan- of uitgeschakeld kan worden. 

 

 

 

Oh, wat moi!!!!

 

 

 

 

 

 

 

.......en dit zijn nog maar foto's van de verlichting overdag....kun je je al beetje voorstellen hoe dat er 's avonds uit gaat zien ;-)

 

  Z dus!!!

                                         

 

 

 

 

 

 

 

 


copyright foto's en filmpjes: greta verduin